%0
Temel Gıda Hijyeni 1 - Göktan, Deniz

Temel Gıda Hijyeni 1

Deniz Göktan

Yayınevi: Sidas Yayınları

ISBN: 9786055267339

Yazar : Günnur Tunçel

Türkçe | 214 Sayfa |

Tür: Sağlık

  • 25,00 TL

İÇİNDEKİLER
İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ  ........................................................................  VII
ÖNSÖZ  .............................................................................................................  IX
BÖLÜM 1. GİRİŞ..............................................................................................  1
BÖLÜM 2. MİKROORGANİZMALAR HAKKINDA
GENEL BİLGİ  ..............................................................................  5
2.1- MİKROORGANİZMA GRUPLARI  .....................................................  6
2.1.1- Virus ..............................................................................................  6
2.1.2- Bakteri  ............................................................................................  8
2.1.3- Mantar  .........................................................................................  14
2.1.4- Maya  ............................................................................................  15
2.1.5- Küf  ................................................................................................  16
2.1.6- Protozoa ve Alg  ..........................................................................  17
2.2- MİKROBİYAL ÜREME  .......................................................................  19
2.3- ÜREMEYE ETKİ EDEN FAKTÖRLER  ..............................................  20
BÖLÜM 3. GIDA BULAŞMALARI  ............................................................  29
3.1- MİKROBİYAL BULAŞMALAR  .........................................................  34
3.2- KİMYASAL BULAŞMALAR  ..............................................................  36
3.3- FİZİKSEL BULAŞMALAR  ..................................................................  36
3.4- BULAŞMA KAYNAKLARI  ................................................................  38
3.4.1- İnsan  .............................................................................................  39
3.4.2- Su ve Kanalizasyon  ....................................................................  41
3.4.3- Hammaddeler  .............................................................................  44
3.4.4- Katılan Maddeler .......................................................................  53
3.4.5- Ambalaj Malzemeleri ................................................................  56
3.4.6- Zararlılar  ......................................................................................  57
3.4.7- Çevre (Hava, Toz, Toprak)  .......................................................  58
3.4.8- Bina, Alet, Ekipman  ...................................................................  59
3.4.9- Gıda İşleme  .................................................................................  62
BÖLÜM 4. GIDA BOZULMALARI  ............................................................  69
4.1- HASAT ÖNCESİ BOZULMA  ............................................................  70
4.2- YAŞLANMA ........................................................................................  70
III
4.3- KİMYASAL BOZULMA  .....................................................................  71
4.4- FİZİKSEL BOZULMA  .........................................................................  73
4.5- MİKROBİYAL BOZULMA  .................................................................  74
BÖLÜM 5. GIDALARIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR  ............  83
5.1- MİKROBİYAL HASTALIKLARIN GRUPLANDIRILMASI  .........  87
5.1.1- Mikrobiyal Kaynaklı Gıda Zehirlenmeleri  ............................  88
5.1.2- Gıda Kaynaklı Hastalıklar  .......................................................  91
5.2- FIRSATÇI PATOJENLER, PARAZİTLER VE
ALG TOKSİNLERİ  ..........................................................................................  92
5.3- MİKOTOKSİNLER .............................................................................  94
5.4- BİYOJENİK AMİNLER ......................................................................  97
5.5-ZEHİRLİ BİTKİLER VE BALIKLAR……………………………..…98
5.6- ZEHİRLİ
KİMYASALLAR…………………………………………............................100
5.6.1. Çevresel Kimyasallar………………………………………. 100
5.6.2. Zirai Kimyasallar …………………………………………...101
5.6.3. Gıda İşleme ve Paketlemede Kullanılan Kimyasallar…...101
5.7-ALLERJENLER……………………………………………………...103
5.8-RADYOAKTİF BULAŞMA  …………………………………...… 104
5.9- PATOJENLER HAKKINDA ÖZET BİLGİ………………………106
5.9.1- Gıda Kaynaklı Hastalıklar………………………………....106
5.9.2- Gıda Zehirlenmeleri………………………………………..115
5.10- SON YİRMİ YILDA SIK GÖRÜLEN GIDA KAYNAKLI
HASTALIKLAR…………………………………………………………….119
BÖLÜM 6. GIDALARIN MUHAFAZASI  ...............................................  127
6.1- MİKROBİYAL ÜREMEYİ DURDURMA
VEYA GECİKTİRME ........................................................................  131
6.1.1- Düşük Sıcaklık  .........................................................................  131
6.1.2- Su aktivitesinin Düşürülmesi  ................................................  134
6.1.3- Depolama Atmosferindeki Gazlar  ........................................  137
6.2- MİKROORGANİZMALARI ÖLDÜRME  .......................................  139
6.2.1- Yüksek Sıcaklık İle Öldürme  .................................................  139
6.2.2- Kimyasal Maddeler  .................................................................  144
6.2.3- Radyasyon  ................................................................................  147
6.2.4- Diğer Bazı Uygulamalar  .........................................................  149
IV
6.3- MİKROORGANİZMALARI UZAKLAŞTIRMA  ..........................  149
6.3.1- Filtrasyon  ..................................................................................  149
6.3.2- Santrfüjleme veya Çöktürme  .................................................  150
BÖLÜM 7. PERSONEL HİJYENİ  ..............................................................  151
7.1- BULAŞMA KAYNAĞI OLARAK İNSAN  .....................................  151
7.1.1- Deri ............................................................................................  152
7.1.2- Saç  ..............................................................................................  153
7.1.3- Göz ve Kulaklar .......................................................................  154
7.1.4-Ağız  .............................................................................................  154
7.1.5-Burun ve Solunum Yolu ..........................................................  155
7.1.6-Bağırsaklar  .................................................................................  156
7.1.7-El  ..................................................................................................  156
7.2- SAĞLIK TARAMASI VE ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI İLE
BULAŞMANIN KONTROLU  ..........................................................  158
7.3- PERSONEL SAĞLIĞI  ........................................................................  159
7.4- EL HİJYENİ  .........................................................................................  163
7.4.1- Ellerin Yıkanmasının Mikrofloraya Etkisi  ............................  165
7.4.2- El Hijyeninin İzlenmesi  ...........................................................  169
EK
EK 1- Gıda Güvenliği Açısından Önemli Sıcaklıklar  ...............................  173
SÖZLÜK  .........................................................................................................  174
BAZI KISALTMALAR  ................................................................................  189
İNDEKS  ..........................................................................................................  192

Motor Kurye ile Teslim
Bu Ürünün Bulunduğu Şubelerimiz:
  • pandora.com.tr

İlgili Ürünler

Bu Türde Çok Satanlar

Kredi Kartına Taksit İmkanı
  • 3 Taksit

  • 3 Taksit

  • 3 Taksit

©1996-2019 Pandora Yayın ve Kitap Hizmetleri A.Ş.

Mersis No: 0721-0430-4310-0015

Tasarım : Logo Site Tasarımı