Yayınevi: İletişim
Yayın tarihi: 02/2022
ISBN: 9789750532702
Çevirmen : Sedanur Temel
Türkçe | 125 Sayfa | 16 x 23 cm
Tür: Türk Mutfağı
Temin Süresi 1 - 2 iş günü
Son dönem Osmanlı toplumunda “Batı terbiyesiyle yetişmiş aydın” tiplemesinin en güzel örneklerinden olan Rabiha Rifat Hanım tarafından kaleme alınmış Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık pastalardan kurabiyelere, bisküvilerden simite kadar geniş bir yelpazede 41 tarif içeriyor. Gerek kullanılan malzemeler gerek yapılış şekilleri dikkate alındığında Avrupa’dan “uyarlama” diyebileceğimiz de bir kitap bu. Ancak her durumda hem ardında yatan sosyal tarih, hem yazarının kimliği, hem de içerdiği tarifler açısından önemli bir kitap. Sadece Rabiha Rifat Hanım’ın tariflerinden de oluşmuyor üstelik: Güzin Yalın, genel olarak pastacılık ve Osmanlı mutfağının özellikleri üzerine bir çerçeve çizerken; Sula Boziş Osmanlı’da pastacılık ve pastaneler hakkında bir değerlendirme sunuyor. Emin Nedret İşli’nin kaleme aldığı kısa Rabiha Rifat Hanım biyografisiyse yazarı biraz daha yakından tanımamızı sağlıyor. Şef Özgün Ünver de tarifler hakkındaki yorumları ve açıklayıcı notlarıyla, ilginç noktalara işaret ediyor.
1 Kasım 1928’de “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun”un yayımlanmasının ardından, 1 Ocak 1929 tarihi itibariyle başlanan Latin harfli kitap neşriyatının yemek konulu ilk kitabını (Alafranga ve Alaturka Nefis Yemekler) kaleme alan Rabiha Rifat Hanım’ın Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık
kitabı dönemin mutfak kültürünün bir boyutu açısından zengin bir kaynak.
“(...) bugün tükettiğimiz haliyle pastalar Osmanlı mutfağında 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar mevcut değildi; Osmanlı sofralarında ne kremalı pastalar ne de çikolatalı yiyecekler vardı. Bu tatlar mutfağımıza Batı mutfağından ithal edilmiş oldukları için Osmanlı Batı’dan toplumsal olarak etkilenmeye başladıktan sonra
sofralarımıza ulaştılar.”
GÜZİN YALIN
Double Cream Silivri! : Turkey’s Yogurts : Ciltli
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 184,00 TL
Mevsiminde Yemek : Ciltli
Aydan Üstkanat
Site Fiyatı: 163,40 TL
Pişir Pişirebildiğin Kadar : Ciltli
Gökçen Adar
Site Fiyatı: 200,00 TL
Erken Dönem İslam Mutfak Sanatı ve Kültürü : Ciltli
M. Ömür Akkor
Site Fiyatı: 272,00 TL
Davet Sofraları : Evde Verilecek Yemek Davetleri İçin Tarifler ve Püf Noktaları
Zeynep Köksal Yaykıran
Site Fiyatı: 167,40 TL
Telezzüz : Ciltli
Burak Aziz Sürük
Site Fiyatı: 144,00 TL
Zeytinyağı : Derin Köklerin Meyvesi : Ciltli
Jale Balcı
Site Fiyatı: 260,00 TL
Balıkesir Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 152,00 TL
Osmanlı Meyveli Et Yemekleri
Kolektif
Site Fiyatı: 81,60 TL
7 Mehmet : Hikayeler Ürünler ve Tarifler : Ciltli
Mehmet Akdağ
Site Fiyatı: 250,75 TL
Zeytinyağı : Derin Köklerin Meyvesi : Ciltli
Jale Balcı
Site Fiyatı: 260,00 TL
Balıkesir Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 152,00 TL
Telezzüz : Ciltli
Burak Aziz Sürük
Site Fiyatı: 144,00 TL
Kulaktan Dolma Tarifler
Şemsa Denizsel
Site Fiyatı: 268,00 TL
Hikayeleriyle Türk Mutfağı
Sibel Özilgen
Site Fiyatı: 40,50 TL
Bereketli İmparatorluk : Osmanlı Mutfağı Tarihi
Priscilla Mary Işın
Site Fiyatı: 34,56 TL
Aile Aşçısı : 100 Türlü Sebze-100 Türlü Çorba-100 Türlü Yumurta
Avanzade Mehmed Süleyman
Site Fiyatı: 53,55 TL
Türkiye Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 151,20 TL
Ortaçağ'da İslam Mutfağı : Kısa Bir Tarihçe Eşliğinde 174 Yemek Tarifi
Lilia Zaouali
Site Fiyatı: 62,90 TL
Fırın Yemekleri
Leman Cılızoğlu Eryılmaz
Site Fiyatı: 64,00 TL
Pişir Pişirebildiğin Kadar : Ciltli
Gökçen Adar
Site Fiyatı: 200,00 TL
Osmanlı Meyveli Et Yemekleri
Kolektif
Site Fiyatı: 81,60 TL
7 Mehmet : Hikayeler Ürünler ve Tarifler : Ciltli
Mehmet Akdağ
Site Fiyatı: 250,75 TL
Alaturka Alafranga Tatlı-Pasta Öğretimi 2. Cilt
Ekrem Muhittin Yeğen
Site Fiyatı: 70,40 TL
Çilingir Sofrasında Rakı Mezeleri : Hepsi Denenmiş 304 Meze Tarifi
Deniz Gürsoy
Site Fiyatı: 86,40 TL
Ölmez Ağacın Peşinde : Türkiye'de Zeytin ve Zeytinyağı
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 63,00 TL
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit