Yayınevi: Aras
Yayın tarihi: 06/2008
ISBN: 9789757265986
Çevirmen : Takuhi Tovmasyan
Türkçe | 192 Sayfa | Büyük boy | 16 x 24 cm
Tür: Türk Mutfağı
Bu kitap, Boğos Piranyan’ın 1914’te Merzifon’da yayımlanan Ermenice Nor Khoharar (Yeni Aşçı) başlıklı yemek kitabının çeşitli ekler ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş çevirisidir.
Uzun yıllar Merzifon Amerikan Koleji’nin aşçılığını yapan Boğos Piranyan, kitapta, Anadolu’nun geleneksel lezzetlerinin yanı sıra, Batı kaynaklı çeşitli tariflere de yer veriyor. Kitapta, çorbalardan bastılara, kebaplardan köftelere, pilavlardan musakkalara, dolmalardan hamur işlerine, balıklardan tatlılara 243 tarif yer alıyor.
Aşçının Kitabı, Anadolu’nun kültürel, tarihsel, sosyolojik tarihine ışık tutmayı da hedefleyen bir bakış açısıyla yayına hazırlandı. Bu amaçla, kitaba çeşitli makaleler ve fotoğraflar eklendi.
Boğaziçi Üniversitesi’nden Zafer Yenal kitabın girişinde yer alan “Nor Khoharar’ı Okurken” başlıklı yazısında, Aşçının Kitabı’nın yemek sosyolojisi ve güncel kültürel tartışmalar açısından ne tür anlamlar taşıdığı üzerinde durdu. Kitabın çevirmeni ve Sofranız Şen Olsun adlı yemek-anı kitabının yazarı olan Takuhi Tovmasyan, “Yamağın Sözü” başlıklı yazısında, Piranyan’ın eserinin kendisine hatırlattıklarını kâğıda döktü. Araştırmacı Turgut Kut, “Boğos Piranyan’a ve Eski Yemek Kitaplarına Dair Bir Not” başlıklı yazısında, Osmanlıca ve Ermenice Harfli Türkçe yemek kitapları hakkında tarihsel bilgiler verdi. Tarihçi Nazan Maksudyan ise “Merzifon Anadolu Koleji’nin Kısa Tarihçesi ve Aşçı Boğos Piranyan” başlıklı yazısında, Piranyan’ın aşçılığını yaptığı kolejin tarihine ışık tutarken, yazarın yaşam öyküsünün de izlerini sürdü.
Mevsiminde Yemek : Ciltli
Aydan Üstkanat
Site Fiyatı: 163,40 TL
Pişir Pişirebildiğin Kadar : Ciltli
Gökçen Adar
Site Fiyatı: 200,00 TL
Alafranga Pastacılık : Ev Hanımlarına Mahsus
Rabiha Rifat
Site Fiyatı: 40,80 TL
Erken Dönem İslam Mutfak Sanatı ve Kültürü : Ciltli
M. Ömür Akkor
Site Fiyatı: 272,00 TL
Davet Sofraları : Evde Verilecek Yemek Davetleri İçin Tarifler ve Püf Noktaları
Zeynep Köksal Yaykıran
Site Fiyatı: 167,40 TL
Telezzüz : Ciltli
Burak Aziz Sürük
Site Fiyatı: 144,00 TL
Zeytinyağı : Derin Köklerin Meyvesi : Ciltli
Jale Balcı
Site Fiyatı: 260,00 TL
Balıkesir Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 152,00 TL
Osmanlı Meyveli Et Yemekleri
Kolektif
Site Fiyatı: 81,60 TL
7 Mehmet : Hikayeler Ürünler ve Tarifler : Ciltli
Mehmet Akdağ
Site Fiyatı: 250,75 TL
Zeytinyağı : Derin Köklerin Meyvesi : Ciltli
Jale Balcı
Site Fiyatı: 260,00 TL
Balıkesir Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 152,00 TL
Telezzüz : Ciltli
Burak Aziz Sürük
Site Fiyatı: 144,00 TL
Osmanlı Meyveli Et Yemekleri
Kolektif
Site Fiyatı: 81,60 TL
7 Mehmet : Hikayeler Ürünler ve Tarifler : Ciltli
Mehmet Akdağ
Site Fiyatı: 250,75 TL
Alaturka Alafranga Tatlı-Pasta Öğretimi 2. Cilt
Ekrem Muhittin Yeğen
Site Fiyatı: 70,40 TL
Çilingir Sofrasında Rakı Mezeleri : Hepsi Denenmiş 304 Meze Tarifi
Deniz Gürsoy
Site Fiyatı: 86,40 TL
Ölmez Ağacın Peşinde : Türkiye'de Zeytin ve Zeytinyağı
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 63,00 TL
Kulaktan Dolma Tarifler
Şemsa Denizsel
Site Fiyatı: 268,00 TL
Hikayeleriyle Türk Mutfağı
Sibel Özilgen
Site Fiyatı: 40,50 TL
Bereketli İmparatorluk : Osmanlı Mutfağı Tarihi
Priscilla Mary Işın
Site Fiyatı: 34,56 TL
Aile Aşçısı : 100 Türlü Sebze-100 Türlü Çorba-100 Türlü Yumurta
Avanzade Mehmed Süleyman
Site Fiyatı: 53,55 TL
Türkiye Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 151,20 TL
Ortaçağ'da İslam Mutfağı : Kısa Bir Tarihçe Eşliğinde 174 Yemek Tarifi
Lilia Zaouali
Site Fiyatı: 62,90 TL
Fırın Yemekleri
Leman Cılızoğlu Eryılmaz
Site Fiyatı: 64,00 TL
Pişir Pişirebildiğin Kadar : Ciltli
Gökçen Adar
Site Fiyatı: 200,00 TL
Alafranga Pastacılık : Ev Hanımlarına Mahsus
Rabiha Rifat
Site Fiyatı: 40,80 TL
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit