Yayınevi: Yapı Kredi Sanat
Yayın tarihi: 02/2002
ISBN: 9789750803413
Fotoğraflar : Murat Germen
Ciltli | Türkçe | 290 Sayfa | Geniş boy |
Tür: Türk Mutfağı
Bir Anadolu bilmecesinde "Allah'ın hikmeti, kulun nimeti nedir?" diye sorulur. Yanıt "ekmek"tir.
Ekmeğe "nimet" der Anadolulu. Çünkü ekin, buğday ve ekmek, dünya tarihinde ilk kültür tarımının yapıldığı bölgelerden biri olan Anadolu'da yaşayanların adeta genlerine sinmiştir. Yoksulu da varsılı da, hükmedeni de hükmedileni de doyuran ekmek, bir lütuftur. Tanrılar esip gürleyince onların kızgınlıklarını yatıştırmak için, bol ekin verdiklerinde ise onlara şükür için sunulan adaktır. Bir Musevinin Tanrıya sunduğu ekmek mayasız olmalıdır. Bir Hıristiyan için ekmek İsa'dır. Bir Müslüman için kutsal bir yiyecektir; yere düşünce öpülüp ama götürülecek kadar kutsal. Tür ve pişirme yöntemleri açısından çağlara, ülkelere, bölgelere, yaşayışlara göre farklılık gösteren ekmek, bir kültürel değerdir aynı zamanda. Anadolu tasavvufunda çok önemli bir metafordur. Mevlânâ Divan-ı Kebir'de seslenir: "Ey batıl ümmet, ekmek için savaşın, ekmeğe koşun..." Ve ekmek, alın terinin hak edilmiş karşılığıdır. Hepimiz biliriz; ekmekler ufalırken, insanlar mutsuzlaşır.
Nimet Geldi Ekine - Türkiye'nin Ekmeklerinin Öyküsü, Artun Ünsal'm Anadolu'daki peynir ve zeytin/zeytinyağı kültürlerini araştırma serüveninin ardından, yazan ve okuru kültürümüzde yeni ufuklara taşıyan yeni bir yolculuk. Dünyada kişi başına en çok tahıl tüketilen ülkelerden biri olan, yüzlerce çeşit ekmeğin yapıldığı Türkiye'de, ekmeğin öyküsü ihmal edilemezdi kuşkusuz. Artun Ünsal ve Murat Germen'in, Marmara'dan Ege'ye, Karadeniz'den Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya, Akdeniz'den İç Anadolu'ya uzanarak giriştikleri bu keşif yolculuğu yalnızca Türkiye'nin ekmeklerinin öyküsünü değil, Türkiye'yi ve Türkiyeliyi de anlatıyor bize.
Nimet Geldi Ekine : Türkiye'nin Ekmeklerinin Öyküsü
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 49,60 TL
Süt Uyuyunca : Türkiye Peynirleri
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 48,00 TL
Ölmez Ağacın Peşinde : Türkiye'de Zeytin ve Zeytinyağı
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 63,00 TL
Bezgin Martı ve Çılgın Kelebek
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 35,20 TL
Türkiye İşçi Partisi : Umuttan Yalnızlığa : 1961-1971
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 60,00 TL
İktidarların Sofrası : Yemek-Siyaset ve Simgesellik : Ciltli
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 180,00 TL
Boğaz’ın İnsanları
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 33,60 TL
İstanbul'un Lezzet Tarihi : Ciltli
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 156,00 TL
Nadide Bir Goncadır Enginar
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 56,10 TL
Double Cream Silivri! : Turkey’s Yogurts : Ciltli
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 184,00 TL
Pişir Pişirebildiğin Kadar : Ciltli
Gökçen Adar
Site Fiyatı: 200,00 TL
Alafranga Pastacılık : Ev Hanımlarına Mahsus
Rabiha Rifat
Site Fiyatı: 36,55 TL
Erken Dönem İslam Mutfak Sanatı ve Kültürü : Ciltli
M. Ömür Akkor
Site Fiyatı: 272,00 TL
Davet Sofraları : Evde Verilecek Yemek Davetleri İçin Tarifler ve Püf Noktaları
Zeynep Köksal Yaykıran
Site Fiyatı: 167,40 TL
Telezzüz : Ciltli
Burak Aziz Sürük
Site Fiyatı: 144,00 TL
Zeytinyağı : Derin Köklerin Meyvesi : Ciltli
Jale Balcı
Site Fiyatı: 232,00 TL
Balıkesir Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 152,00 TL
Osmanlı Meyveli Et Yemekleri
Kolektif
Site Fiyatı: 81,60 TL
7 Mehmet : Hikayeler Ürünler ve Tarifler : Ciltli
Mehmet Akdağ
Site Fiyatı: 250,75 TL
Unutulmaya Yüz Tutmuş Hatay Lezzetleri : Renkli Resimli
Fatma Dilek Tecirli
Site Fiyatı: 106,25 TL
Zeytinyağı : Derin Köklerin Meyvesi : Ciltli
Jale Balcı
Site Fiyatı: 232,00 TL
Balıkesir Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 152,00 TL
Telezzüz : Ciltli
Burak Aziz Sürük
Site Fiyatı: 144,00 TL
Ortaçağ'da İslam Mutfağı : Kısa Bir Tarihçe Eşliğinde 174 Yemek Tarifi
Lilia Zaouali
Site Fiyatı: 56,10 TL
Kulaktan Dolma Tarifler
Şemsa Denizsel
Site Fiyatı: 268,00 TL
Hikayeleriyle Türk Mutfağı
Sibel Özilgen
Site Fiyatı: 40,50 TL
Bereketli İmparatorluk : Osmanlı Mutfağı Tarihi
Priscilla Mary Işın
Site Fiyatı: 34,56 TL
Aile Aşçısı : 100 Türlü Sebze-100 Türlü Çorba-100 Türlü Yumurta
Avanzade Mehmed Süleyman
Site Fiyatı: 47,60 TL
Türkiye Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 151,20 TL
Alaturka Alafranga Tatlı-Pasta Öğretimi 2. Cilt
Ekrem Muhittin Yeğen
Site Fiyatı: 70,40 TL
Süt Uyuyunca : Türkiye Peynirleri
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 48,00 TL
Çilingir Sofrasında Rakı Mezeleri : Hepsi Denenmiş 304 Meze Tarifi
Deniz Gürsoy
Site Fiyatı: 86,40 TL
Ölmez Ağacın Peşinde : Türkiye'de Zeytin ve Zeytinyağı
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 63,00 TL
Fırın Yemekleri
Leman Cılızoğlu Eryılmaz
Site Fiyatı: 56,00 TL
Pişir Pişirebildiğin Kadar : Ciltli
Gökçen Adar
Site Fiyatı: 200,00 TL
Alafranga Pastacılık : Ev Hanımlarına Mahsus
Rabiha Rifat
Site Fiyatı: 36,55 TL
Osmanlı Meyveli Et Yemekleri
Kolektif
Site Fiyatı: 81,60 TL
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit