Fatih Devri Yemekleri : Türkiye Gıda Hijyeni Tarihinde - Ünver, A. Süheyl

Fatih Devri Yemekleri : Türkiye Gıda Hijyeni Tarihinde

A. Süheyl Ünver

Yayınevi: İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü

Yayın tarihi: 05/1952

Türkçe | 120 Sayfa | Büyük boy  | 

Tür: Türk Mutfağı

Eserimizi üçe ayırdık. Birincisinde Fatih mutfak defterlerinde isimleri geçenleri ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ziyafethanesi listesindekileri sıraladık ve XVIII. asra kadar gelenlerle mukayeselerini verdik.

İkinci kısımda yine XV. asırdan itibaren mutbağımızı alâkadar eden bazı malumatı kısaca koyduk. Üçüncü kısımda da yine geçmiş asırlarda yemek usullerimiz hususları hakkında işitilen ve görülenlere yer verdik.

Bütün bunlarla biz ancak elimize geçebilen bu mahdut vesikaları sıralamaya gayret ettik. Maalesef mevzuu elimize geçen imkân nisbetinde işleyebildik. Bunun tam olduğu iddia olunamaz. Bu bir esastır. Bunun üzerinde imkânlar nisbetinde çalışılabilir.

Memleketimizin de bir Tıp Tarihi, ve bunun hijyen tarihi ve bu arada gıda ve hıfzıssıhhası tarihi vardır. O halde yemek ve içme hususunda tamamen ilmî mahiyette gördüğümüz tarihi hususlar hakkında araştırmalar ve neşriyatta bulunmak da Enstitümüze düşer.

Şimdi bu mevzuu da ele alarak, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu suretle çıkardığımız eser bu sahada tetkiklerimizin ikincisini teşkil etmektedir. Bunu pek yakında üçüncü ve hattâ dördüncüsü takip edecektir. İleride Türk mutfağının esaslarını hazırlıyacaklara şimdiden malzeme verebilir ve bunda muvaffak olabilirsek kendimizi bahtiyar sayar ve eserimizi Tıp Tarihi âlemine ve onun muhiblerine armağan ederiz."

İlgili Ürünler

Bu Türde Çok Satanlar

Kredi Kartına Taksit İmkanı
  • 3 Taksit

  • 3 Taksit

  • 3 Taksit

  • 6 Taksit

©1996-2018 Pandora Yayın ve Kitap Hizmetleri A.Ş.

Mersis No: 0721-0430-4310-0015

Tasarım : Logo Site Tasarımı